Projekt
- Förverkligas 1.1.2017-31.12.2019
- Budget 3,0 M € (UKM 2,1 M €)
- Koordinationsansvar Metropolia Ammattikorkeakoulu
Vision
Efter yrkeshögskolornas utvecklingsprojekt för studerandeantagningar 2017-2019 har vi en mera sökandevänlig, kostnadseffektiv och förenklad studerandeantagningsprocess som utnyttjar digitala lösningar.
Målet med yrkeshögskolornas utvecklingsprojekt för studerandeantagningar är att utveckla och skapa nya metoder och urvalsmodeller som förbättrar, stöder och försnabbar sökandes väg till yrkeshögskolestudier, samtidigt som det skapar nya möjligheter att söka till examensstudier. I utvecklingsarbetet utnyttjas digitala lösningar.
Yrkeshögskolornas utvecklingsprojekt för studerandeantagningar består för tillfället av fyra olika delprojekthelheter:
- Utveckling av betygsurval
- Utveckling och digitalisering av urvalsprov
- Utveckling av övriga kunskapsbaserade antagningssätt
- Utveckling av handledning och kommunikation gällande studerandeantagningar
Det handlar om ett utvecklingsprojekt inom högre utbildning finansierat av undervisnings- och kulturministeriet. Metropolia ansvarar för projekthelhetens planering och genomförande genom helhetskoordinering. Projektet genomförs genom ett brett branschsamarbete mellan yrkeshögskolorna. Inom detta projekt samarbetar vi med projektet på Helsingfors Universitet ”Opiskelijavalintojen uudistaminen” [Förnyandet av studerandeantagningarna].
Delprojekt
Utveckling av betygsurval
Målet är att öka betygsurval genom att utveckla och skapa nya gemensamma poängmodeller för antagning på basen av betyg både för studentexamen och yrkesexamen. Poängmodellerna utvecklas genom samarbete mellan yrkeshögskole- och universitetssektorn. De nya poängmodellerna tas i bruk från och med gemensam ansökan 2020. Gymnasierna och yrkesinstituten informerades om de nya poängmodellerna i maj 2018.
Utveckling och digitalisering av urvalsprov
I projektet förenhetligas yrkeshögskolornas urvalsprov genom att utveckla ett nytt nationellt urvalsprov som kan göras digitalt, där olika branschers behov beaktas. Det nya digitala urvalsprovet tas i omfattande bruk under gemensam ansökan hösten 2019. Med det nya urvalsprovet kan studerandeantagningarna förverkligas på ett mera jämlikt och kostnadseffektivt sätt än idag. Det nya nationella digitala urvalsprovet som utvecklats i projektet ersätter de tidigare branschspecifika nationella urvalsproven.
Utveckling av övriga kunskapsbaserade antagningssätt
I utvecklingen av övriga kunskapsbaserade antagningssätt är målet att skapa modeller som mera systematiska och som kan utnyttjas nationellt. Delprojektet inleddes våren 2018.
Utveckling av handledning och kommunikation gällande studerandeantagning
Kommunikationen och handledningen gällande studerandeantagning utvecklas, den ska bli både tydligare och mera beständig till sin natur. Man vill på det här sättet garantera att sökande och deras studiehandledare får tillräcklig information om studerandeantagning och antagningssätten. I utvecklingen av kommunikationen och handledningen gällande studerandeantagning beaktas olika informationskanaler som förändras snabbt. Delprojektet inleddes våren 2018.